Nie ma chyba osoby, która szczerze stwierdziłaby, że praca w
restauracji, barze lub kawiarni należy do lekkich, łatwych i
przyjemnych. Nie ważne, czy zajmujesz stanowisko kelnera, barmana czy
też jesteś pracownikiem kuchni. Praca w gastronomii polega na pracy z
ludźmi - zespołem oraz klientami. Dlatego też aby bez problemu wdrożyć
się w obowiązki, należy posiadać pewne cechy, ułatwiające adaptację w
nowym miejscu. Reszty nauczysz się sam, metodą prób i błędów.
Praca dla studenta - dlaczego warto spróbować w gastronomii?
W
każdej restauracji czy kawiarni mamy do czynienia z jasnym podziałem
stanowisk. Jest właściciel lub osoba zarządzająca, są kelnerzy
obsługujący klientów przy stolikach oraz są osoby zatrudnione w kuchni,
odpowiadające za przyrządzenie znajdujących się w menu posiłków oraz
napojów. Jeśli rozważasz zatrudnienie w tego typu miejscu, powinieneś
wybrać, na którym ze stanowisk najłatwiej Ci się będzie pracować, które
pozwoli się rozwinąć, a którego wolałbyś z jakichś względów uniknąć.
Lubisz porządek? Nauka systematyczności
W
pracy w gastronomii z pewnością lepiej poradzą sobie osoby, które nie
mają problemu z utrzymywaniem porządku wokół siebie. Niby nic, a jednak
znacznie ułatwia start w pracy w restauracji. Aby w kuchni praca szła
sprawnie konieczny jest porządek wśród produktów, naczyń oraz stanowisk
pracy. Podobnie w pomieszczeniu ze stolikami - kelnerzy mają obowiązek
sprzątnięcia blatu po każdym z gości oraz przygotowania go do ponownego
użytku. Osoby mające pewien dryg do sprzątania z łatwością wdrożą się w
system pracy. Nie martw się, jeśli nie masz nawyku wybierania każdego
pyłu wokół siebie. Na pewno z czasem wyrobisz w sobie to przyzwyczajenie
i wdrożysz się w specyfikę pracy kelnera.
Czego uczy praca w gastronomii? Dlaczego to dobra praca dla studentów?
Zarówno
pracując w kuchni, jak i na sali, trzeba mieć świadomość, że wszyscy,
pośrednio lub bezpośrednio, obsługujecie tych samych klientów. Dlatego
warto uświadomić, że ludzie są całkowicie różni i mają różne potrzeby co
do posiłków.
Dlatego przed podjęciem pracy w gastronomii musisz
uświadomić sobie, że trzeba być odpornym na stres. Wielce prawdopodobnym
jest, że trafisz na klientów z alergiami, nietolerancjami, specjalnymi
życzeniami itp. Notuj, upewniaj się, i jasno przekazuj komunikaty
współpracownikom, a z łatwością zyskasz ich zaufanie oraz sympatię.
Nauka pracy zespołowej
To
tylko jeden z przykładów stresujących sytuacji, z jakimi można mieć
styczność podczas pracy w gastronomii. Fakt jest taki, że dzięki pracy w
kawiarni albo restauracji możesz nabyć szereg umiejętności, które będą
przydatne w kolejnych zatrudnieniach i w rozmaitych branżach. Ty, co
jest szczególnie ważne np. w korporacjach czy w zakładach produkcyjnych,
jest umiejętność pracy w zespole. Będąc integralną częścią ekipy masz
soje obowiązki, których niedopełnienie może utrudniać pracę pozostałych
jej członków.
Nauka komunikatywności
Gastronomia to dobra praca dla studenta, ponieważ uczy komunikatywności, a umiejętność ta przyda się na przyszłość. Aby
uniknąć nieporozumień trzeba umieć się dogadać z każdym, co jest
elementem kolejnej niezbędnej umiejętności, czyli jasnej komunikacji
interpersonalnej. W jej ramach kryją się wszystkie relacje, jakie
wytwarzają się między pracownikami. Chodzi tu o relacje zarówno między
pracownikami na podobnych stanowiskach, jak i menedżerami, którzy
zarządzają pracą całego zespołu. Dzięki dobrej komunikacji rzadziej
dochodzi do konfliktów, a jeśli już jakieś się pojawią, zdecydowanie
łatwiej je rozwiązać.
To bardzo przydatna umiejętność, która ma ogromny
wpływ na przyszłe zatrudnienie w innej firmie. Nauka odpowiedzialności i planowania
W
pracy w gastronomii można wykształcić u siebie także poczucie
odpowiedzialności za powierzone zadania oraz umiejętność odpowiedniego
planowania pracy. W przypadku, kiedy jesteś pracownikiem kuchni i z
jakiegoś powodu przyrządzisz nie to danie lub klientowi podany zostanie
surowy posiłek, to na Twoich barkach spocznie odpowiedzialność za błąd.
Takie rzeczy oczywiście nie powinny mieć miejsca, ale się zdarzają, bo
jesteśmy tylko ludźmi. Dlatego trzeba umieć stawić czoła porażce,
przeprosić oraz wyciągnąć lekcję. Niby nic, a czyni Cię pracownikiem, na
którym można polegać i który z pewnością drugi raz błędu nie popełni.
Aby wspomnianych błędów nie popełniać potrzeba skupienia oraz planowania
pracy. Bez względu na to, czy jesteś kelnerem, czy kucharzem, dobra
organizacja, czyli ustalenie priorytetów oraz kolejności wykonywania
zadań, ułatwi pracę także kolegów i koleżanek.
Dzięki doświadczeniu w
gastronomii podczas pracy na studiach łatwiej Ci będzie przejąć obowiązki w innej firmie. Co
więcej, łatwiej Ci będzie również wdrożyć się w zupełnie inny system
pracy, bazujący na określonym planie działania. Zmienią się tylko
narzędzia, a mechanizm pozostanie ten sam.
Nauka kreatywności i myślenia komercyjnego
Co
ma kreatywność do pracy w restauracji albo gastronomii? Okazuje się, że
wiele. Jako kelner, stanowisz niejako wizytówkę lokalu i to od Ciebie
zależy, co i w jakiej ilości zamówią klienci. Mogą się też zdarzyć inne
sytuacje, które będą wymagały improwizowania. Może to dotyczyć np.
konieczności zaproponowania klientowi innego deseru, bo te, który
zamówił się skończył. Albo klient ma szczególnie wybredny gust i
wrażliwe podniebienie i coś by zjadł, ale właściwie nie wie co. Nie bój
się proponować innych potraw. Nie bój się rozmawiać z klientem, kiedy z
jakichś względów lokal nie może spełnić jego potrzeb. Musisz jednak znać
menu i wiedzieć, co zaproponować, by klient był zadowolony. Dzięki temu
gość nie wyjdzie z restauracji i zamówi coś, czego dotąd nie brał pod
uwagę. Takie zachowanie charakterystyczne jest dla osób odnoszących
sukcesy w handlu. Jeśli pracując w restauracji nauczysz się improwizacji
i zaczniesz sprzedawać dania, które nie były pierwszym wyborem klienta,
świetnie sprawdzisz się jako sprzedawca i to Ciebie w pierwszej
kolejności będą zapraszać na rozmowę rekruterzy.
Zatrudnienie
w gastronomii to dla wielu studentów pierwsze miejsce pracy. Tutaj
stawiają pierwsze kroki na ścieżce kariery, kształtując jednocześnie
umiejętności niezbędne do pracy w innych zawodach.
Nie zwlekaj i
rozpocznij karierę od miejsca, które zapewnia elastyczne godziny pracy,
dzięki czemu bez trudu pogodzisz pracę z nauką.